Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα τα οποία έρχονται για τις νέες λοιμώξεις, την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του HIV/AIDS στη χώρα μας, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τη νόσο (1/12).
Η σχετική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταδεικνύει σημάδια υποχώρησης των νέων λοιμώξεων HIV στην Ελλάδα κατά τους 10 πρώτους μήνες του 2022, ωστόσο, αφήνει… ερωτηματικά για το κατά πόσο πρόκειται για πραγματική μείωση.
Ειδικότερα, κατά την περίοδο 1/1/22 – 31/10/22, διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον Οργανισμό 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (4,0 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 343 (79,8%) αφορούν σε άνδρες και τα 87 (20,2%) σε γυναίκες.
Η έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για την περίοδο αυτή, φαίνεται να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 11 προηγούμενων ετών.
Ωστόσο, διευκρινίζει πως η μείωση αυτή θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή, καθώς η εικόνα θα είναι σαφής μετά την αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας για το σύνολο του έτους.
Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, με αφορμή το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, η καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Γιώτα Τουλούμη. «Δεν είναι σαφές εάν όντως πρόκειται για αποτέλεσμα της αποφυγής επικίνδυνων συμπεριφορών, που οδηγούν στην μετάδοση του ιού ή ουσιαστικά μιλάμε για υποδιάγνωση, δηλαδή για αποτέλεσμα λιγότερων τακτικών ελέγχων, ειδικά από τις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι τοξικοεξαρτημένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, διαχρονικά οι νέες διαγνώσεις HIV αφορούν στην πλειονότητά τους σε άτομα ελληνικής εθνικότητας. Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται στην απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, κυρίως σε αυτή μεταξύ ανδρών με εξαίρεση το 2012. Μετά την επιδημία στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) την τριετία 2011-13, παρατηρείται μια μείωση σε αυτή την κατηγορία μετάδοσης, με εξαίρεση το 2018.