Πρόστιμα συνολικού ύψους 92.250 ευρώ επέβαλε η Διυπηρεασιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), κατά τους ελέγχους στην Ήπειρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν 25-27 Νοεμβρίου σε επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής πώλησης, σε πρατήρια καυσίμων και σούπερ μάρκετ, στην περιφέρεια Ηπείρου, σε συνέχεια των ελέγχων που πραγματοποίησε η υπηρεσία το προηγούμενο διάστημα και αξιοποίησης σχετικών πληροφοριών.
Εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 8.011 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 92.250 ευρώ.
Πως να ξεχωρίσετε τα προϊόντα
Απάτες και μέσω διαδικτύου
Σε λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης παραπέμπει ο τρόπος που δραστηριοποιούνται πολλές ιστοσελίδες που διαθέτουν εργαλεία δήθεν επώνυμων εταιρειών σε εξευτελιστικές τιμές, εξαπατώντας καταναλωτές – Τι λένε καταναλωτές που έπεσαν θύματα και τι σχολιάζει στο GRTimes η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η έκφραση «φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια» ανταποκρίνεται πλήρως στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με eshops που εξαπατούν καταναλωτές με δέλεαρ τις δήθεν μεγάλες εκπτώσεις σε επώνυμα προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια αποδεικνύονται «μαϊμού». Απάτες στις οποίες θύματα είναι πρωτίστως οι καταναλωτές, αλλά φυσικά και οι επίσημοι έμποροι – εισαγωγείς και το Ελληνικό δημόσιο που χάνει έσοδα.
Όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το GRTimes, ένα μεγάλο μέρος της παράνομης δραστηριότητας αφορά eshops που διαθέτουν ηλεκτρικά και βενζινοκίνητα εργαλεία όπως αλυσοπρίονα, με πάρα πολλούς καταναλωτές να δελεάζονται από τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ακόμη και στο 1/8 της κανονικής αξίας και να πέφτουν στην παγίδα.
Στο GRTimes ένας από τους καταναλωτές που έπεσε θύμα μιας τέτοιας σελίδας, δήλωσε πως παρήγγειλε με 156.9 ευρώ συν έξοδα αποστολής (φωτό παρακάτω), ένα επώνυμο αλυσοπρίονο, το οποίο στην ιστοσελίδα του επίσημου εισαγωγέα κοστίζει κανονικά 915 ευρώ.
Όταν παρέλαβε ταχυδρομικά το προϊόν, διαπίστωσε πως επρόκειτο για μια αντιγραφή του κανονικού προϊόντος, με αυτοκόλλητα που παρέπεμπαν σε αυτό και φυσικά με κάκιστη ποιότητα κατασκευής των εξαρτημάτων. Και όλα αυτά, χωρίς φυσικά να λάβει κανένα επίσημο παραστατικό, καμία απόδειξη. Περίπου 170 ευρώ χαμένα δηλαδή, χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για ένα λιγότερο επώνυμο αλυσοπρίονο, το οποίο όμως θα είχε κανονικά εγγύηση, ανταλλακτικά και service.
Δυστυχώς τα παραδείγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πάρα πολλά, με πολίτες που είτε αγόρασαν, είτε ζητούν γνώμες για το αν θα έπρεπε να παραγγείλουν ένα τέτοιο προϊόν, αγνοώντας πως θα πέσουν θύματα απάτης.
Έρευνα του GRTimes για «αλυσίδα» eshops
Στο προηγούμενο ρεπορτάζ του GRTimes για το θέμα, εντοπίστηκαν τρεις ιστοσελίδες που διαθέτουν εργαλεία σε δήθεν τιμές προσφοράς, οι οποίες αν και διαφορετικές, είχαν πανομοιότυπο στήσιμο, αναφέροντας ως έδρα εταιρείας τη Μαγούλα Αττικής, χωρίς συγκεκριμένη διεύθυνση και από στοιχεία επικοινωνίας είχαν μόνο ένα email και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου. Το άλλο κοινό στοιχείο ήταν πως οι ιστοσελίδες είχαν δημιουργηθεί από την ίδια εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων στην Πάτρα.
Συνεχίζοντας την έρευνα, το GRTimes εντόπισε άλλες τέσσερις ιστοσελίδες που ανήκουν στην ίδια «ομάδα» eshops που λειτουργούν με πανομοιότυπο τρόπο, έχοντας ίδια δομή και τρόπο λειτουργίας και δεν αποκλείεται να λειτουργούν υπό τη διεύθυνση των ίδιων προσώπων.
Πρόκειται για τις ιστοσελίδες (τα πλήρη στοιχεία τους είναι στη διάθεση των αρχών) ΧΧΧΧdeals.gr , ΧΧΧΧΧΧall.gr, ΧΧΧΧΧΧΧΧkias.gr, ΧΧΧtools.gr, ΧΧΧΧΧΧtool.gr, ΧΧΧΧΧΧtools.gr, ΧΧΧΧΧΧΧΧΧlostools.gr, ΧΧΧΧΧtools.com.gr και ΧΧΧΧΧΧytools.gr, εκ των οποίων κατά τη σύνταξη του παρόντος ρεπορτάζ, ήταν εκτός λειτουργίας – άγνωστο γιατί – οι τέσσερις.
Εκτός λειτουργίας τέθηκε και η μοναδική από αυτές εταιρεία που ανέγραφε αριθμό ΑΦΜ και ΓΕΜΗ με έδρα στην Αττική.
Όλες οι εν λειτουργία, διαθέτουν «επώνυμα» προϊόντα με τιμές δήθεν προσφοράς και φέρονται να έχουν δημιουργηθεί εδώ μόλις λίγους μήνες.
Τι αναφέρει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις συγκεκριμένες απάτες
Το GRTimes απευθύνθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να θέσει σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται με τις παράνομες πρακτικές των συγκεκριμένων eshops, με την υπηρεσία να παρέχει ενημέρωση σχετικά με τη δράση της και τους τομείς στους οποίους μπορεί να παρέμβει, παρέχοντας πληροφορίες για το πως διαχειρίζονται οι συγκεκριμένες υποθέσεις από τις αρχές.
Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λειτουργεί το Τμήμα Ειδικών Υποθέσεων και Δίωξης Διαδικτυακών Οικονομικών Εγκλημάτων με αρμοδιότητα, μεταξύ των άλλων, την καταπολέμηση οικονομικών εγκλημάτων και ιδίως εγκλημάτων που τελέστηκαν σε διαδικτυακό περιβάλλον με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και νέων τεχνολογιών και η διερεύνησή τους απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία.
Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των υποθέσεων που χειρίζεται το συγκεκριμένο Τμήμα, είναι κυρίως οι απάτες κατ’ άρθρο 386Α «Απάτη με υπολογιστή» Π.Κ., το οποίο συνιστά γνήσιο κυβερνοέγκλημα, και δευτερευόντως κλασσικές μορφές απάτης (μη γνήσιο κυβερνοέγκλημα), κατ’ άρθρο 386 «Απάτη» ΠΚ, όπως εν προκειμένω, όπου το διαδίκτυο αποτελεί απλό μέσο επικοινωνίας, εφόσον για τη διερεύνησή τους απαιτείται εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Αμφότερα τα ανωτέρω αδικήματα διώκονται κατ’ έγκληση και ως εκ τούτου για τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή σχετικής έγκλησης-μηνυτήριας αναφοράς από το εκάστοτε θύμα, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία (επικοινωνία, αποδεικτικά οικονομικών συναλλαγών, εκτύπωση αγγελίας ή σχετικής ανάρτησης κ.ά.).
Σε διπλάσια επίπεδα οι απάτες με υπολογιστή το 2022
Όπως αναφέρει στο GRTimes η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο συνολικός αριθμός νέων υποθέσεων «Απάτης με χρήση υπολογιστή» που χειρίστηκε η Υπηρεσία κατά το έτος 2020 ανήλθε σε 2.055, το 2021 σε 2.610 και το 2022 διαφαίνεται ότι θα κινηθεί σε διπλάσια επίπεδα.
Όσον αφορά τις καταγγελίες για διαδικτυακά καταστήματα πώλησης εργαλείων, στην Υπηρεσία υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες, χωρίς ωστόσο ο αριθμός αυτών να εμφανίζει έξαρση. Επιπλέον, σχετικές καταγγελίες είναι δυνατόν να υποβάλλονται και να διερευνώνται και σε άλλες κατά τόπο και καθ’ ύλην αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές ανά την Επικράτεια, λαμβάνοντας υπόψη πως οι υποθέσεις αυτές στην πλειονότητά τους δεν απαιτούν εξειδικευμένη τεχνογνωσία για τη διερεύνησή τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για επιχειρήσεις που εμφανίζουν φυσική έδρα. Επιπρόσθετα η Υπηρεσία παρέχει, εφόσον απαιτείται εξειδικευμένη ψηφιακή έρευνα και ανάλυση, σχετική συνδρομή στις αρμόδιες κατά περίπτωση κρατικές Υπηρεσίες και αστυνομικές Αρχές .
Η απενεργοποίηση (takedown) ιστοσελίδων στην Ελλάδα για φραγή ιστοσελίδων παράνομης εμπορίας αγαθών μέσω διαδικτύου, είναι δυνατή κατόπιν ενεργειών της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), (Διοικητική διαδικασία), κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10 παρ. 2ζ του Ν. 4712/2020 «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, πρόστιμα για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα, την καινοτομία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και λοιπές διατάξεις».
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι στην εν λόγω περίπτωση, η διαδικασία πραγματοποιείται χωρίς εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας, καθόσον αυτή προβλέπεται και υλοποιείται εκτός του πλαισίου αρμοδιοτήτων της. Επιπρόσθετα, όσον αφορά στη διαχείριση και εκχώρηση Ονομάτων Χώρου (Domain Names) με κατάληξη .gr ή .ελ αρμόδια είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Γενικά, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αποτελεί φαινόμενο που απασχολεί στις μέρες μας τις Αρχές Επιβολής του Νόμου σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εγκλημάτων αυτών. Ειδικότερα, οι εγκληματίες δρουν ταχύτατα και χωρίς εδαφικούς περιορισμούς, εκμεταλλεύονται την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τις μεθόδους χειραγώγησης και τη μη εξοικείωση των χρηστών με τις νέες τεχνολογίες. Οι βασικές δυσχέρειες στη διερεύνηση και τη διαλεύκανση του Κυβερνοεγκλήματος είναι:
- ο διασυνοριακός – διεθνοποιημένος χαρακτήρας του
- η εμπλοκή περισσοτέρων από μια Χώρων για την χορήγηση ηλεκτρονικών ιχνών
- οι δυσκολίες ανίχνευσης – απόδειξης
H μεγάλη ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων και η εντατικοποίηση της προσπάθειας ψηφιοποίησης σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχει οδηγήσει, σε διεθνές επίπεδο, σε αύξηση των κρουσμάτων ηλεκτρονικής απάτης. Απάτες που θα πρέπει να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος σε περίπτωση που γίνει προσπάθεια να εξαπατηθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, η υπηρεσία έχει ως προτεραιότητα την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς από τις υποθέσεις που χειρίζεται έχει διαπιστώσει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών είτε λόγω άγνοιας ή λόγω βιασύνης θυματοποιείται στο διαδίκτυο. Επομένως, οφείλουμε όλοι να είμαστε ενημερωμένοι χρήστες του διαδικτύου, να διαφυλάσσουμε τα προσωπικά και οικονομικά μας δεδομένα και αν πέσουμε θύμα απάτης να μη διστάσουμε να το καταγγείλουμε σε οποιαδήποτε Αστυνομική ή Δικαστική Αρχή.
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι πολίτες στις ιστοσελίδες της Υπηρεσίας www.cyberalert.gr και www.cyberkid.gr και στους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: www.facebook.com/cyberkid.gov.gr, www.facebook.com/CyberAlertGR, www.instagram.com/cyberalert.gr, https://www.youtube.com/channel/UCSECtiscTH8tkxzBz X8gVcQ και twitter.com @cyberalertgr . Μπορούν επίσης να επικοινωνούν 24 ώρες το 24ωρο με την Υπηρεσία στο 11188.