Ο καφές έχει αποδειχτεί ότι κάνει πολύ καλή παρέα με το αλκοόλ.
Ένα από τα δημοφιλέστερα παντρέματα αλκοόλ και καφέ είναι χωρίς αμφιβολία ο πασίγνωστος Irish Coffee, ο Ιρλανδέζικος Καφές.
Irish Coffee είναι ο συνδυασμός καφέ, κρέμας γάλακτος και ιρλανδέζικου ουίσκι, και παρά το όνομά του, εμφανίστηκε με την σημερινή του μορφή στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατά την δεκαετία του 1940, όταν οι μπάρμεν του μπαρ Buena Vista αξιοποίησαν την συνήθεια που είχαν οι Ιρλανδοί μετανάστες των ΗΠΑ να προσθέτουν λίγο ουίσκι στον καφέ τους.
Αντιθέτως με άλλους συνδυασμούς καφέ και αλκοόλ, όπως το εσπρέσο μαρτίνι, ο Irish Coffee κρατά το χαρακτήρα του καφέ – είναι εξάλλου ένα ζεστό ρόφημα, ιδανικό για κρύα πρωινά ή απογεύματα.
Η μικρή δόση αλκοόλ που περιέχει τον κάνει ακόμα πιο θερμαντικό και η αντίθεση των γεύσεων είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ο Irish Coffee είναι ο ιδανικός χειμωνιάτικος καφές !
Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν πολλές παραλλαγές του Irish Coffee, καθώς κάθε καφετέρια και κάθε μπαρίστα εμπιστεύεται διαφορετικές αναλογίες και ελαφρώς διαφορετικά συστατικά. Πολύ μελάνι έχει χυθεί για την επιλογή της σωστής ζάχαρης, της κατάλληλης μάρκας ουίσκι, αλλά κυρίως για την υφή και την πυκνότητα της κρέμας γάλακτος που στεφανώνει τον ιρλανδέζικο καφέ.
Στην παρακάτω συνταγή έχουμε κρατήσει της αναλογίες και τα συστατικά της συνταγής που καυχιέται πως είναι η αυθεντική, αφήνοντας έτσι μια ελευθερία στην επιλογή της μάρκας ουίσκι όπου εσείς προτιμάτε – αρκεί να είναι, φυσικά, ιρλανδέζικο.
Τι χρειαζεται για έναν παραδοσιακό Irish Coffee:
- 2 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη
- 60 ml ουίσκι (κατά προτίμηση Ιρλανδέζικο)
- 180 ml ζεστός καφέ φίλτρου
- 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος ολόπαχη
- ένα ψηλό γυάλινο ποτήρι από χοντρό γυαλί, με χαμηλό πόδι
Πως ετοιμάζουμε ένα λαχταριστό, ζεστό Irish Coffee!
- Ζεσταίνουμε το ποτήρι, γεμίζοντάς το με ζεστό νερό για λίγα λεπτά
- Όταν αδειάσουμε το νερό, τοποθετούμε στο ποτήρι το ουίσκι και τη ζάχαρη
- Προσθέτουμε τον ζεστό καφέ φίλτρου και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (ελαφρά χτυπημένη) με προσεκτικές κινήσεις, ώστε να δημιουργήσουμε μια στρώση πάχους 3-4 εκατοστών στην επιφάνεια του ροφήματος. Η κρέμα γάλακτος δεν πρέπει να αναμειχθεί με το υπόλοιπο ρόφημα.
- Σερβίρουμε αμέσως
Συμβουλές για να πετύχετε τον καλύτερο Irish Coffee:
- Η θερμοκρασία του ποτηριού παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του ροφήματος, όχι μόνο γιατί βοηθά την κρέμα να σταθεί στην επιφάνεια, μα και γιατί τονίζει τον «θερμαντικό» χαρακτήρα του ροφήματος.
- Αν δεν έχετε κατάλληλο ποτήρι για Irish Coffee, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο ποτήρι κρασιού.
- Η παραδοσιακή αμερικάνικη συνταγή προστάζει καστανή ζάχαρη, παρόλο που υπάρχουν παραλλαγές που χρησιμοποιούν συνηθισμένη, άσπρη ζάχαρη, ή ακόμα και σιρόπι γλυκόζης.
- Η κρέμα γάλακτος είναι η πιο δύσκολη διαδικασία σε έναν αυθεντικό Irish Coffee. Η κρέμα πρέπει να είναι ολόπαχη, φρέσκια και κρύα, διαφορετικά δε θα αποκτήσει την κατάλληλη υφή και θα βυθιστεί γρήγορα στον καφέ. Δεν πρέπει να είναι χτυπημένη σε σαντιγί, αλλά πρέπει να είναι τόσο παχύρευστη, ώστε να δημιουργεί μια στρώση στην κορυφή του ροφήματος, η οποία να μην διαλύεται εύκολα. Πειραματιστείτε τόσο με την κρέμα γάλακτος που θα χρησιμοποιήσετε όσο και με το βαθμό χτυπήματός της, αλλά κυρίως με τις κινήσεις με τις οποίες θα τοποθετήσετε την κρέμα στον καφέ : οπλιστείτε με υπομονή και με ένα ειδικό κουτάλι μπάρμαν !
- Αν πάλι όλα αυτά σας φαίνονται πολύ κουραστικά, μπορείτε απλά να γαρνίρετε τον καφέ σας με λίγη σαντιγί, αλλά δεν θα μπορείτε να καυχηθείτε ότι ετοιμάσατε αυθεντικό Irish Coffee !
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ φίλτρου με έναν διπλό εσπρέσο, προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται για να συμπληρώσετε τα 180ml. Η γεύση θα είναι αρκετά διαφορετική, και το αποτέλεσμα ίσως φανεί πικρό σε μερικούς ουρανίσκους.
- Μην ξεχνάτε πως ο Irish Coffee περιέχει μια γερή δόση αλκοόλ – οπότε, απολαύστε τον υπεύθυνα !
Ο καιρός έχει ήδη κρυώσει, και οι φίλοι μαζεύονται ξανά σε σπίτια για καφέ, γλυκό και κουβέντα, ο Irish Coffee θα είναι η ιδανική επιλογή : Ένας καφές που κρύβει μέσα του τόσο τα αρώματα του καφέ όσο και του ουίσκι, ένας καφές χειμωνιάτικος και θερμαντικός