Ο Τρανός Χορός της Βλάστης Κοζάνης και το Πανηγύρι του Συρράκου Ιωαννίνων, που λαμβάνουν χώρα τον Δεκαπενταύγουστο κατά τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, συγκαταλέγονται από φέτος στον κατάλογο Αϋλης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ιστορικά, αυτές οι γιορτές της Ορθοδοξίας στη Βλάστη και το Συρράκο, σηματοδοτούσαν την ετήσια επανένωση των ποιμενικών κοινοτήτων πριν κατέβουν οι κτηνοτρόφοι προβάτων ή βοοειδών στα χειμερινά τους βοσκοτόπια.
Αν και ο πληθυσμός των περισσότερων ορεινών κοινοτήτων έχει μειωθεί πολύ, σήμερα εξακολουθούν να γίνονται τα πανηγύρια και συνδέονται με την επανένωση των κοινοτήτων, οι κάτοικοι των οποίων έχουν μεταναστεύσει στις πόλεις. Κύριο χαρακτηριστικό και των δύο γιορτών είναι οι τελετουργικοί χοροί.
Για τον Τρανό Χορό στη Βλάστη, χορευτές όλων των ηλικιών σχηματίζουν έναν μεγάλο ανοιχτό κύκλο, πιασμένοι χέρι χέρι και χορεύουν σε αργό και επιβλητικό ρυθμό τραγουδώντας a cappella. Στο Πανηγύρι του Συρράκου, τον χορό συνοδεύουν μουσικό συγκρότημα και τραγουδιστές.