Ένα από τα πιο όμορφα, γραφικά και αρχοντικά χωριά του Ζαγορίου, το Τσεπέλοβο παραδομένο στην άγρια ομορφιά στις πλαγιές της Τύμφης κλέβει τις εντυπώσεις.
Δυστυχώς σήμερα, τα περισσότερα χωριά του Ζαγοριού ζωντανεύουν μόνο τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες των τριημέρων και για ένα δίμηνο περίπου, το καλοκαίρι. Τον υπόλοιπο καιρό οι γειτονιές σιωπαίνουν, οι γεροδεμένες, ξύλινες αυλόπορτες μανταλώνονται, τα χωριά ερημώνουν και οι μόνιμοι κάτοικοι στα περισσότερα από αυτά, ιδίως τον χειμώνα, μόλις που μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών.
Το Τσεπέλοβο παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να διατηρεί έναν μόνιμο πληθυσμό που φτάνει σχεδόν τους 300 κατοίκους και δικαιολογημένα ακόμα και σήμερα κατέχει τον τίτλο της πρωτεύουσας του Κεντρικού Ζαγοριού.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε την έδρα του εδώ ο Δήμος Τύμφης, ενώ τον 18ο και τον 19ο αιώνα το Τσεπέλοβο ήταν το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του Ζαγοριού.
Από το Τσεπέλοβο καταγόταν ο Κωνσταντίνος Ράδος, ένα φωτισμένο μυαλό που εμπνεύστηκε την ιδέα της ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας, ενώ αργότερα ήταν ένας από τους συνεργάτες του Καποδίστρια, από εδώ κρατούν και οι ρίζες της μεγάλης μας ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη.
Χτισμένο σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μέτρων, είναι από τα χωριά που γοητεύουν τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθεί σε αυτό, όπως αναφέρει το newsbeast. Μοιάζοντας σαν «σκαλισμένο» στις επιβλητικές πλαγιές της Τύμφης, συνδυάζει ιδανικά το υπέροχο φυσικό τοπίο ολόγυρά του με την αρχοντική αρχιτεκτονική, προσφέροντας απίστευτες εικόνες όποια εποχή του χρόνου κι αν επιλέξει κανείς να το επισκεφτεί.
Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, το Τσεπέλοβο είναι γεμάτο με λιθόστρωτα σοκάκια που οδηγούν τον περιπατητή σε γωνιές με επιβλητικά αρχοντικά, τα οποία ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή, πετρόχτιστη αρχιτεκτονική τους -ζωντανό δείγμα της άριστης τέχνης και τεχνικής των κατοίκων του.