Η Άννα Μπατιστάτου, καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομίας στην Ιατρική Ιωαννίνων, είναι η πρώτη γυναίκα πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς εκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο με πλειοψηφία 8/11.
Το αντιπρυτανικό της σχήμα είναι οι εξής:
- Καντή Παναγιώτα (Φυσικό-αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων)
- Γιάννης Λεονάρδος (ΒΕΤ-αντιπρύτανης διοικητικών-οικονομικών)
- Θεόδωρος Ματίκας (ΜΕΥ-αντιπρύτανης έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης)
- Ξενοφών Μπήτσικας (Επιστημών Τέχνης-αντιπρύτανης διεθνών σχέσεων, δια βίου μάθησης, εξωστρέφειας)
Ποιά είναι η νέα πρύτανης
Η Άννα Μπατιστάτου έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής (MD) το 1988 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές είναι: M.Α. (1990), M.Phil. (1990) και Ph.D. (1993), Department of Pathology and Center for Neurobiology and Behavior, Columbia University, GSAS, ΝΥ, USA. Το 1997 απέκτησε τον τίτλο Ιατρικής ειδικότητας στην Παθολογική Ανατομική. Από το 2002 είναι μέλος ΔΕΠ στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάζεται και ως ειδικευμένη Παθολογοανατόμος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Έχει πλούσιο διαγνωστικό έργο (παθολογοανατομική εξέταση και διάγνωση σε >2000 βιοψίες και χειρουργικά περιστατικά ανά έτος), καθώς και ερευνητικό έργο. Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται στην κατανόηση της μοριακής παθογένειας των κακοήθων νεοπλασμάτων και στην αναγνώριση προγνωστικών και προβλεπτικών δεικτών σε ιστικό υλικό από ασθενείς με νεοπλασία. Έχει 209 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές (pubmed), με αριθμό αναφορών:4023 και h-index:33 (Scopus). Είναι επίσης συγγραφέας λογοτεχνικού βιβλίου με τίτλο «Η ζωή εν πέτρα», Εκδόσεις FAGOTTOBOOKS, 2016.
Την τελευταία πενταετία έχει διατελέσει στις ακόλουθες θέσεις:
- Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας για την Ιατρική Ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής του ΚΕΣΥ/Υπουργείου Υγείας
- Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την έκδοση Κατευθυντήριων Οδηγιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του ΚΕΣΥ/Υπουργείου Υγείας
- Μέλος της Επιτροπής Ογκολογίας του ΚΕΣΥ/Υπουργείου Υγείας
- Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο UEMS Specialist Section of Pahology/European Board of Pathology
- Μέλος της Educational Committee της European Society of Pathology, Μέλος του Advisory Board της European Society of Pathology
- Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Βιοτράπεζας Καρκίνου του Δικτύου Εργαστηρίων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Υπήρξε επίσης Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής (2016-2018 και 2018-2021), Διευθύντρια του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Παθολογοανατομικού-Κυτταρολογικού Εργαστηρίου του ΠΓΝΙ (2018-2021) και Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2018-2020, 2020-2022).
Οι στόχοι για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Η προερχόμενη από την Ιατρική Σχολή κ. Άννα Μπατιστάτου ξεκίνησε από τους στόχους της ακαδημαϊκής συγκρότησης, την εκπαίδευση και τον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό με την αναβάθμιση και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, την προώθηση διατμηματικών και δια-ιδρυματικών συνεργασιών που θα είναι όπως είπε, βασικός της στόχος. Σε ένα Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που τα τελευταία χρόνια γίνονται μηδενικές προσλήψεις, υπάρχουν πάρα πολύ λίγα μέλη ΔΕΠ, υψηλού κύρους νέα μέλη ΔΕΠ και μικρός αριθμός διοικητικών στελεχών. Ένα από τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πως οι μεγαλύτεροι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν ηλικιακή διαφορά από τους νεότερους και αυτό προκαλεί μια “δημογραφική κρίση”. Υπάρχει ως εκ τούτου, μια χρόνια κόπωση και είναι ευθύνη της νέας Πρυτανείας να απελευθερώσει δυνάμεις.
Η διασφάλιση της ποιότητας στην έρευνα και ο διάλογος με όλα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα είναι προτάγματα ώστε να διαμορφωθεί μια συνολική κουλτούρα ποιότητας και η αξιολόγηση να μην έρχεται από πάνω. Η εξωστρέφεια με θεσμικές κατοχυρωμένες συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, η θεσμική θωράκιση των συνεργασιών που θα εξασφαλίσει και χρηματοδοτήσεις είναι άμεσοι στόχοι της ομάδας της κ. Μπατιστάτου.
Θα επιδιωχθούν διατμηματικές κατευθύνσεις στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και ανανέωση στον κύκλο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, πράξη αναγνωρίσιμη με ακαδημαϊκά ταυτότητα σε δια-ιδρυματικές συνεργασίες, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Για την έρευνα, διακριτό χαρακτηριστικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχει παράδοση στην έρευνα, τόνισε πως άμεσος στόχος είναι η αξιολόγηση των ερευνητικών προγραμμάτων και η εκπόνηση ενός στρατηγικού πλάνου για τη στήριξη νέων ερευνητών και παροχή κινήτρων για προσέλκυση νέων επιστημόνων.