Η πτώση των ονομαστικών χρεώσεων ρεύματος για τον Φεβρουάριο, που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ρεύματος πριν από λίγα 24ωρα, θα δώσει τη σκυτάλη σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια και για την 1η κλίμακα κατανάλωσης θα κινηθεί στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στα 330 €/MWh.
Η ανακοίνωση για τις επιδοτήσεις αναμένεται να γίνει έως το τέλος της εβδομάδας από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Η «βουτιά» τους είχε προεξοφληθεί από τη θεαματική ελάττωση των ονομαστικών χρεώσεων για τον Φεβρουάριο, η οποία όπως έγραψε το Insider.gr, είχε ξεπεράσει μεσοσταθμικά το 50%.
Η εξέλιξη εχει οδηγήσει στο να αποκλιμακωθούν δραστικά και οι ενισχύσεις. Μάλιστα, στην περίπτωση όπου επιβεβαιωθεί ότι θα κινούνται στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, οι «καθαρές» λιανικές τιμές θα διαμορφωθούν σε ελαφρώς πιο υψηλά επίπεδα έναντι του Ιανουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, μια επιδότηση στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (ή αλλιώς των 4 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα), σε συνδυασμό με τις ονομαστικές χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες, η μέση «καθαρή» τιμή θα κινηθεί στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο.
Η μικρότερη τελική τιμή θα είναι 12,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις συνέπειας), ενώ η μεγαλύτερη 22 λεπτά ανά KWh.
Διαφορετικό «τοπίο» από τα τιμολόγια Ιανουαρίου
Συγκριτικά, τον μήνα τον οποίο διανύουμε η μέση τελική τιμή είναι 10,7 λεπτά ανά KWh. Η μικρότερη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 2,8 λεπτά, και η μεγαλύτερη στα 18,8 c€/KWh.
Η εξέλιξη οδήγησε στο να αποκλιμακωθούν δραστικά και οι ενισχύσεις. Μάλιστα, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι θα κινούνται στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, οι «καθαρές» λιανικές τιμές θα διαμορφωθούν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα έναντι του Ιανουαρίου.
Αντιπαραβάλλοντας το εύρος των «καθαρών» τιμών για τους δύο μήνες, προκύπτει πως οι μεγαλύτεροι «χαμένοι» θα είναι τον Φεβρουάριο οι πελάτες των εταιρειών προμήθειας οι οποίες ήταν οι οικονομικότερες τον Ιανουάριο. Έτσι, τον επόμενο μήνα δεν θα δουν στους λογαριασμούς τους τις εξωπραγματικά χαμηλές τιμές που πλήρωσαν τον Ιανουάριο (ακόμη και για τα δεδομένα πριν από την ενεργειακή κρίση) και οι οποίες έφταναν μέχρι και τα 3 ή τα 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Αντίθετα, τον Φεβρουάριο το «κατώφλι» για τον φθηνότερο πάροχο θα είναι στα 12,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με συνέπεια οι εξωπραγματικά χαμηλές «καθαρές» τιμές του Ιανουαρίου να 2πλασιάζονται ή και να 4πλασιάζονται. Επίσης, μόλις 4 προμηθευτές θα έχουν τον επόμενο μήνα χρεώσεις κάτω από 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Χαμηλότερα έσοδα στο ΤΕΜ με την πτώση της χονδρεμπορικής
Αξίζει να σημειωθεί πως με την επιδότηση στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, οι «τελικές» τιμές του Φεβρουαρίου θα είναι μεγαλύτερες και από τον μέσο όρο του προηγούμενου 6μηνου.
Είναι ενδεικτικό πως, για όλη την περίοδο Αύγουστος 2022 – Ιανουάριος 2023, όπως έχει γράψει το Insider.gr, η μέση «καθαρή» τιμή ήταν 14,4 λεπτά ανά KWh, με τη μικρότερη τιμή να διαμορφώνεται στα 8,54 και την υψηλότερη στα 21,3 λεπτά.