Ημερίδα με πρωτοβουλία του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος υλοποιήθηκε το χθες μεσημέρι στα Ιωάννινα, όπου πραγματοποιήθηκε ανάλυση των βημάτων, που θα ακολουθηθούν για την διενέργεια της ερευνητικής γεώτρησης «Ήπειρος-1», ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας, που θα γίνει η ερευνητική γεώτρηση, μετά από σειρά γεωφυσικών και σεισμικών ερευνών.
Σε δηλώσεις που έγιναν από τους αρμόδιους τονίστηκε, ότι η ερευνητική γεώτρηση είναι μία απολύτως ασφαλής διαδικασία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, του κρατικού φορέα, ο οποίος έχει την επίβλεψη Αριστοφάνης Στεφάτος τόνισε, ότι τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν εθνική προτεραιότητα με δεδομένη την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. «Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλές γεωτρήσεις με τελευταία το 2002.
Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, η χώρα έχει πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, η ΕΔΕΥΕΠ έχει κάνει σημαντικά βήματα ως προς τους μηχανισμούς ελέγχου και επιθεωρήσεων. Εμείς νιώθουμε πολύ ασφαλείς και θεωρούμε πως δεν έχουμε τίποτα να μας ανησυχεί. Έχουμε την εμπειρία και τα τεχνικά μέσα για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία και αυτό το εγχείρημα», τόνισε.
Ο αντιπρόεδρος της Energean στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Νικολάου είναι από τους ανθρώπους, που γνωρίζουν καλά την Ήπειρο καθώς την δεκαετία του 80 δούλεψε σε ερευνητικά προγράμματα, που έγιναν στην περιοχή από τις τότε κρατικές εταιρείες.
«Έχουμε κάνει γεωτρήσεις στην δεκαετία του 80. Στην παρούσα φάση ολοκληρώσαμε 400 χιλιόμετρων σεισμικών ερευνών, που δεν έχουν αφήσει κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα. Έχουμε μία πλήρη ακτινογραφία του υπεδάφους της Ηπείρου..
Έχουμε μελετήσει επιπλέον όλα τα δεδομένα από την γειτονική Αλβανία» ανέφερε. Η ερευνητική γεώτρηση όπως τόνισε θα γίνει με όλα τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που προβλέπει η νομοθεσία. Στην περίπτωση που είναι επιτυχής τότε θα ακολουθηθεί μία μακρά και χρονοβόρα διαδικασία για την εκμετάλλευση καθώς θα πρέπει να εγκριθούν νέες άδειες και να γίνουν νέες μελέτες. Στην περίπτωση που αποτύχει η εταιρεία θα έχει μία μεγάλη οικονομική ζημιά.
Όπως είπε έως τώρα έχουν δαπανηθεί περίπου 45 εκατομμύρια για την έρευνα και το κόστος της γεώτρησης εκτιμάται στα 35 εκατομμύρια.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος σημείωσε, ότι σκοπός της ημερίδας ήταν να υπάρξει μία πλήρης ενημέρωση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τα έργα, ενώ τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Δήμαρχος Ζίτσας επανέλαβαν το αίτημα για απόδοση των τελών στους πρωτοβάθμιους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και μέλη συλλογικοτήτων που αντιδρούν στο πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης. Ανήρτησαν πανό και εξέφρασαν την διαφωνία τους με το έργο υποστηρίζοντας, πως εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον.