Το ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων δίνει η γαλλική L’Oréal για να εξαγοράσει την αυστραλιανή εταιρεία πολυτελών καλλυντικών, σαμπουάν και ειδών περιποίησης σώματος Aesop. Τα προϊόντα της έχουν μπει στα μπάνια ακριβών ξενοδοχεία και πολυτελών σπιτιών σε όλο τον κόσμο.
H Aesop, η οποία πήρε το όνομά της από τον Αίσωπο, ιδρύθηκε το 1987 από τον ελληνοκυπριακής καταγωγής Αυστραλό κομμωτη Dennis Paphitis.
Σκοπός του Paphitis ήταν να δημιουργήσει μια εικόνα ομοιομορφίας, τάξης και καθησυχαστικής ηρεμίας στο κομμωτήριό του στη Μελβούρνη, το οποίο είχε το ελληνικό όνομα Emeis.
Ο κομμωτής ξεκίνησε να πειραματίζεται και με το περιεχόμενο των προϊόντων του, χρησιμοποιώντας φασκόμηλο, δενδρολίβανο και άλλα φυσικά έλαια για να βάφει τα μαλλιά, αποφεύγοντας την έντονη μυρωδιά της αμμωνίας που είχαν τα εμπορικά προϊόντα.
Τα θετικά σχόλια των πελατών του ενθάρρυναν τον Paphitis να συνεργαστεί με έναν χημικό για να μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων και μια σειρά ειδών περιποίησης δέρματος. Τελικά, ο επιχειρηματίας εγκατέλειψε το κομμωτήριο το 1996, για να εστιάσει στο brand καλλυντικών του.
Το πρώτο του κατάστημα άνοιξε σε μία ακριβή γειτονιά της Μελβούρνης το 2004.
Σήμερα, τα προϊόντα της Aesop πωλούνται σε 29 χώρες, και μεταξύ του 2012 και του 2022 οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν από 28 εκατομμύρια δολάρια σε 537 εκατομμύρια δολάρια.
Τα προϊόντα της δεν είναι φθηνά. Ένα μπουκάλι καθαριστικού προσώπου με σπόρους μαϊντανού των 100 ml πωλείται στην Αυστραλία για 47 δολάρια, ενώ ένα ενυδατικό 60 ml για μετά το ξύρισμα που περιέχει σανταλόξυλο πωλείται στα 65 δολάρια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της L’Oréal, Nicolas Hieronimus, περιέγραψε την Aesop ως έναν «εξαιρετικό συνδυασμό αστικότητας, ηδονισμού και αναμφισβήτητης πολυτέλειας».
Για την εταιρεία επίσε είχε ενδιαφερθεί και η LVMH, η αυτοκρατορία των ειδών πολυτελείας με επικεφαλής τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον Bernard Arnault.
Εδώ και τουλάχιστον 1 δεκαετία, η Aesop ήταν υπό τον έλεγχο της βραζιλιάνικης εταιρείας Natura, η οποία είχε πληρώσει 68 εκατ. δολάρια για ένα πλειοψηφικό ποσοστό το 2012 και μέχρι τα τέλη του 2016 είχε αναλάβει τον πλήρη έλεγχο. Ο Paphitis διατήρησε τον ρόλο του συμβούλου.
Η Natura που αποφάσισε να πουλήσει την Aesop για να ελαττώσει τα χρέη της και να εστιάσει στις άλλες επιχειρηματικές μονάδες της, όπως οι Avon και The Body Shop.
moneyreview.gr