Αντιπροσωπευτικός οικισμός του Ζαγορίου, χτισμένος κοντά σε γραφικό οροπέδιο (υψόμετρο 960) και σε απόσταση 35 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων, τα Άνω Πεδινά προσελκύουν έναν αξιοσημείωτο αριθμό ελλήνων και αλλοδαπών επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου.
Το παραδοσιακό χρώμα, τα καλοδιατηρημένα σπίτια και αρχοντικά, τα θαυμάσια τουριστικά καταλύματα, εναρμονισμένα πλήρως με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, προπάντων όμως η ησυχία που επικρατεί, η αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας, είναι τα στοιχεία εκείνα που διαμορφώνουν τη σύγχρονη φυσιογνωμία του οικισμού και δικαιολογούν την αυξημένη τουριστική κίνηση.
Τα Άνω Πεδινά (Στούδενα και Άνω Σουδενά, οι παλαιότερες ονομασίες του χωριού) γνώρισαν περίοδο ακμής στο β’ μισό του 19ου αιώνα, όταν διέθεταν Ελληνικό Σχολείο, αλληλοδιδακτικό και παρθεναγωγείο.
Από το χωριό κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο δάσκαλος του Γένους και εθνικός ευεργέτης Νεόφυτος Δούκας (1760-1845), κληρικός και λόγιος, διευθυντής της Σχολής Βουκουρεστίου και πρώτος διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής, και ο Ιωάννης Λαμπρίδης (1839-1891), ιατροφιλόσοφος, δωρητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μελετητής του ηπειρώτικου πολιτισμού.